Wow... Han gør det bedre end Obama

DR, Dagbladet Information og Lundbeckfonden afholdt i år for 6. gang ”Ph.d. Cup”, hvor unge forskere dyster på forskningsformidling. Vinderen i 2018 blev Anders Rehfeld, som på lige lidt over tre minutter forklarede, hvordan dagligdagens kemikalier forstyrrer kommunikationen mellem ægceller og sædceller. 

Men han vandt mere end blot Ph.d Cup 2018.

Han vandt mit hjerte.

Anders brugte sine hænder så overbevisende, at jeg hoppede og sprang i sofaen, så børnene kom løbende: ”HVAD SKER DER?”

Sjældent har jeg set nogen mestre det, jeg kalder illustrerende hænder bedre.


ILLUSTRERENDE HÆNDER

Anders Rehfeld screenshots.001.jpeg

Anders bruger sine hænder roligt, elastisk og langvarigt. Han bruger hænderne til at illustrere nøgleord, bevægelser og modsætninger. Det gør, at vi ser det fortalte for os.

Anders starter med at etablere fortællingens to hovedaktører med henholdsvis højre og venstre hånd: Sædcelle og Ægcelle.

 

Anders Rehfeld screenshots.003.jpeg

Med en hånd, der roligt og elastisk åbner og lukker sig, illustrerer Anders hvordan ægcellen udsender progesteron. Langsomheden og tyngden i bevægelsen får os til at opfatte det som en meget vigtig og særlig handling.

 

Anders Rehfeld screenshots.002.jpeg

 

Med venstre hånd illustrerer Anders sædcellen, der kommer svømmende mod ægget - tiltrukket af det hormonstof ægget udsender. Hænderne er varige dvs. de hænger i luften længe efter at sætningen er færdig. Dermed fastholder de det, der blev sagt. Man fornemmer, at det her er vigtigt. Og Anders fremstår ekstrem troværdig.

 


Anders Rehfeld screenshots.004.jpeg
Anders Rehfeld screenshots.005.jpeg

I det store åbne rum, som Anders får lavet med arme og hænder, forstår vi, at sædcellens mission om at finde ægget er en håbløs opgave.

Illustrerende hænder får folk til at føle for det

Med illustrerende hænder ser man det for sig og skaber indre billeder, som er en direkte genvej til vores følelser. Og så er vi inde ved kernen af holdningsdannelse. Det er her, du rykker ved folks holdninger. Det er her, du overbeviser dem.

Illustrerende hænder er det mest effektive kropssproglige virkemiddel til at give dig troværdighed og få folk til at føle for dit budskab.

Studér og kopier Anders, så også dine hænder (og budskab!) kan få folk til at hoppe i sofaen.

Se hele programmet her – Anders går på ved minuttal 29.30:)